Vragen & Antwoorden:
Hieronder vindt u antwoord op vragen m.b.t. het persen van uw fruit.

Wat zijn de vaste persdagen?
Dinsdag, donderdag en zaterdag zijn de vaste persdagen, mits er voldoende aanvoer is. Bij onvoldoende aanvoer worden persdagen samengevoegd.
Hoe kan ik een afspraak maken?
Dit kan via de e-mail of telefonisch, zie het tabblad "contact".
Kan ik erop wachten en het sap direct meekrijgen?
Ja, terwijl u wacht verwerken wij het fruit tot sap. U krijgt uw eigen sap direct weer mee.
Mogen wij meer fruit meenemen dan in eerste instantie is opgegeven?
Als u veel meer fruit wilt meenemen dan u in eerste instantie heeft opgegeven dan horen wij dit graag alsnog, dit i.v.m. de planning en de klanten die na u komen.
Moet het fruit schoon zijn?
Op het fruit moet geen zand of klei zitten en er mag geen schimmel of veel rot aanwezig zijn. Plekjes en gaatjes veroorzaakt door wormen zijn geen bezwaar.
Wordt het sap gepasteuriseerd?
Ja, het sap ondergaat na het persen een warmtebehandeling, het sap wordt tot ongeveer 80°C verwarmd en vervolgens verpakt.
Persen jullie ook op een andere locatie of aan huis?
Ja, op afspraak persen wij ook op andere locaties. Wel moet er dan voldoende fruit aanwezig zijn. Neem tijdig contact met ons op zodat wij dit in onze planning mee kunnen nemen.
Kan ik ook cider maken van het sap?
Jazeker kan dat. Denk er wel aan dat u zelf een fust meeneemt om het sap in te doen. U kunt het sap zowel gepasteuriseerd als ongepasteuriseerd (wilde gist) mee krijgen.
Waarom is het niet aan te raden om zachte peren te persen?
Zachte peren worden gehakseld tot pap, waar geen sap meer uitkomt. De kans bestaat dat peren hierdoor overrijp zijn en dat deze bruin zijn van binnen. De peren kunnen dan mogelijk schimmels bevatten die niet tijdens het pasteuriseren worden gedood, hierdoor is uw sap niet lang houdbaar. Hoe harder het fruit hoe hoger het rendement en hoe helderder het sap wordt.
Kan ik appels persen met bijvoorbeeld rode biet/wortels zonder dit door te geven?
Indien u een persing met rode biet/wortels wilt dan dient dit zeker te worden doorgegeven i.v.m. de planning. Dit plannen wij dan aan het eind van de dag. Als je rode bieten/wortels wilt laten persen zonder dit te vermelden dan kunnen de rode bieten/wortels worden geweigerd.
Overdag kan ik niet komen, is er een andere optie?
Als u overdag niet kan komen dan kunt u op afspraak de avond ervoor het fruit brengen en later het sap weer komen ophalen.
Hoe lang kan ik het sap bewaren?
Sap in de verpakking (niet aangebroken) is minimaal 1 jaar houdbaar. Eenmaal geopend is het aan te raden om het sap koel te bewaren. Het sap is dan ongeveer nog zo'n zes weken houdbaar. Het is wenselijk dat na het persen de warmte er zo snel mogelijk uit kan. Daarom is het verstandig om de pakken/flessen eerst niet te dicht bij elkaar te zetten.
Hoeveel kilo fruit mag ik komen brengen?
U mag zoveel fruit meenemen als is afgesproken, met de planning hebben wij hiermee rekening gehouden zodat eventuele volgende klanten niet onnodig staan te wachten.
Kan ik appels & peren laten mengen?
Ja, appels met ander fruit mengen is ook mogelijk. Kijk even onder het tabblad "mengverhouding" wat de mogelijkheden zijn en de percentages.
Hoe moet ik het fruit aanleveren?
Het makkelijkste is in stevige kisten of dozen die niet te zwaar zijn. Aanvoer in kuubs kisten (fruit) is eveneens mogelijk.
Waarom wordt een pak van 3 liter op de kop weg gezet?
Omdat bij een 3L bag in box de tapkraan onderin zit. Het is i.v.m. de warmte van het pasteuriseren beter dat de kraan eerst bovenin zit. Nadat het pak is afgekoeld kan het weer worden omgedraaid.
Hoe kan ik betalen?
U kunt zowel met pin betalen als contant. Voor bedrijven is het mogelijk om op rekening te betalen.